Blog Post

Opruimen van de kerstversiering

jan. 05, 2020

De laatste dag van de kerstvakantie.

Heb jij je kerstversiering al weggehaald?
Ik ben eerder deze week al begonnen en vandaag de laatste spullen in de doos gedaan. Het gewone leven gaat vanaf morgen weer beginnen…

Om het nieuwe jaar goed mee te beginnen heb ik een aantal tips voor het opruimen en bewaren van je kerstversiering.


Kun je afscheid nemen van bepaalde kerstspullen?

Bekijk wat je allemaal niet hebt gebruikt dit jaar en waar je eventueel afscheid van zou kunnen nemen. Wellicht kun je wat richting kringloop brengen?

Zijn er spullen dit jaar kapot gegaan? Is het nog te repareren? Doe dit dan ook gelijk voordat je de kerstspullen definitief opruimt, anders blijft het liggen. Is het niet te repareren? Gooi het weg.

Kapotte kerstverlichting kun je het beste naar een milieustraat bij jou in de buurt brengen. Maar liefst 80% van de kapotte verlichting kan worden gerecycled.

Kapotte glazen kerstballen mogen in de rest-container. Niet in de glasbak!

Wist je trouwens dat je kapotte (wijn)glazen ook niet in de glasbak mag weggooien? Deze horen ook in de rest-container. Verstandig is wel deze goed te verpakken, zodat je je zelf niet kunt bezeren aan dit glas.

Met kapotte kerstballen kun je ook knutselen, mocht je creatief zijn. Deze kun je dus ook prima op zo’n manier recyclen.

De kerstboom zelf kun je inleveren bij het tuinafval in de milieustraat of bij een inzamelpunt bij jou in de buurt.


Hoe bewaar je je kerstversiering het makkelijkste?

Ik werk zelf altijd met meerdere dozen in een grote doos. Maar voor jou kan het wellicht fijner zijn om met plastic bakken te werken, zodat je ziet wat erin zit.

Breekbare spullen pak ik goed in. Eventueel in oude kranten of in keukenpapier.

Ik heb bijvoorbeeld zelf een aantal kaarsen die ik elk jaar weer neerzet, die vind ik te mooi om te branden. Sommige hebben glitters erop en deze pak ik altijd los van elkaar in, anders hebben de kaarsen zonder glitters die volgend jaar ook!

Bewaar lampjes zo veel mogelijk de originele verpakkingen van kerstverlichting. Zo weet je precies welke lichtjes ook buiten gebruikt kunnen worden en welke niet.

Gaat de originele verpakking kapot?

Voor kleine kerstballen kun je bijvoorbeeld lege eierdozen gebruiken.

Voor grotere kerstballen is het vaak veiliger om deze in (plastic)bakken/stevige kartonnen dozen met tussenschotjes te bewaren. Je kunt via internet gemakkelijk dit soort dozen vinden.

Kerstverlichting kun je eventueel om een stukje karton heen wikkelen, een deksel van een doos of het karton van een keukenrol. Belangrijk is wel te labelen wat voor buiten is en wat voor binnen.

Ik heb zelf niet heel veel kerstversiering. Heb jij dat wel, dan het handig zijn om een inventarisatielijst te maken en eventueel te sorteren op kleur en/of thema.

Wist je trouwens, dat er speciale kerstboomtassen te koop zijn om je kunstkerstboom in op te bergen? Kan best handig zijn, want eenmaal uit de doos krijg je deze nooit meer goed in diezelfde doos terug. Dus om enige frustratie voor te zijn is zo'n opbergtas een uitkomst.

Wij hebben zelf geen kunstkerstboom. In het kader van de duurzaamheid heb ik zelf dit jaar een cederboom aangeschaft. Deze kan na de kerst in de pot naar buiten en als het goed is, gaat deze volgend jaar rond de kerst weer naar binnen. Zelfs de lichtjes laat ik erin, want deze kunnen ook buiten!


Kerstukjes

Elk jaar maken de kinderen op school weer kerstukjes. En wellicht maak je ze zelf ook.

Ik bewaar deze kleine kerstversiering in een decoratief blik (waar ooit kerstkaarten in hebben gezeten). Wanneer we de kerstdoos uit de schuur halen, zetten we het blik neer in huis en hebben we de kerstversiering hiervoor alvast bij de hand totdat het mee kan naar school.


Kerst-knutsels van je kinderen

Elk jaar krijg je wel weer een kerst-knutsel erbij. Een versierd potje voor een waxinelichtje, een zelfgemaakte dennenappel of een kerstster vol glitters.

Ik heb zelf soms wel moeite met het wegdoen van deze knutsels, omdat de kinderen er toch flink hun best op hebben gedaan.

Natuurlijk kun je niet alles bewaren. De mooiste knutsels mogen bij ons mee in de doos voor volgend jaar. De potjes voor waxinelichtjes kun je prima bewaren om het jaar erop leuk te klusteren of bijvoorbeeld de gang of het toilet mee te versieren.

En naarmate de kinderen ouder worden nemen de knutsels sowieso af en is het best leuk om nog iets van vroeger van ze te hebben.


Kerstkaarten

Wat doen jullie met de kerstkaarten? Soms krijg ik hele mooie handgemaakte exemplaren.

Deze kan ik zelf maar lastig wegdoen, dus die gaan ook in de doos met kerstversiering en hang ik het volgende jaar gewoon weer op!

Maar omdat je niet alles kunt bewaren, doe ik de gekochte papieren kaarten wel weg.


Waar bewaar je je kerstversiering?

Uiteraard is dit voor iedereen anders, want elk huis is anders.

De één heeft een vliering waar het naartoe kan worden gebracht, de ander wellicht een schuur.

Belangrijk is, dat je de kerstversiering niet op een plek hoeft te bewaren waar je heel makkelijk bij kunt.

Ik ben wel eens bij iemand geweest om op te ruimen die het in een gangkast bewaarde. Ze hadden al niet heel veel opbergruimte in huis en dan is mijn advies het zeker niet dáár te bewaren.

Je hoeft er tenslotte maar 4x keer per jaar in een korte periode bij!


Een laatste tip, waar ik zelf altijd gebruik van maak, om tijdens de kerstdagen ander decoratiemateriaal te bewaren in de kerstdoos. Zo wordt je huis niet te vol en kun je dit weer neerzetten als je de kerstspullen opruimt.

Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips, voor dit jaar óf volgend jaar, inspiratie heb kunnen geven. Mocht jij ook nog tips voor mij hebben, dan vind ik dat leuk om te lezen….

door Denise Hop 09 mrt., 2019
Opruimen metdenise
Show More
Share by: