Blog Post

Mijn eerste blog; Opruimen metdenise

mrt. 09, 2019

Woensdagmorgen, ik was net terug uit de sportschool en zat de aflevering van Koffietijd terug te kijken. Hierin was een item over de eerste Konmari consultant in Nederland.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want ik kan me ook wel vinden in die methode: je omringen met spullen waar je blij van wordt. Zelf heb ik ook ervaren dat het belangrijk is om spullen om je heen te hebben waar jíj blij van wordt.

In 2017 heb ik te maken gehad met een burn-out. Tijdens die periode heb ik besloten het roer om te gooien en een opleiding te gaan volgen tot Professional Organizer. En natuurlijk heb ik direct een boek aangeschaft van Marie Kondo!

Ik ben toen begonnen met het opruimen van mijn eigen huis, volgens de methode van Marie Kondo. Er ging een hoop de deur uit én er kwamen een aantal nieuwe items in.
Dat werkte, ik werd stukje bij beetje weer vrolijk van mijn opgeruimde huis met daarin spullen die ik mooi vind. Want bij mij werkt het echt door in mijn humeur; is mijn huis rommelig, dan word ik ook sneller humeurig.

Helaas was/is mijn budget nog niet zo toereikend dat ik alles kan kopen wat ik mooi vind, dus ben ik in deze tijd ook erg creatief geworden in het bedenken van nieuwe dingen in ons interieur die niet zo veel geld kosten. Maar daarover een andere keer meer.

Helemaal Marie Kondo is mijn huis zeker niet, maar dat streef ik ook niet na.


Met een aantal simpele tips kan ik jou op weg helpen om jouw huis ook weer opgeruimd en overzichtelijk te krijgen:

1.Kies de ruimte die je wilt gaan opruimen. Marie Kondo begint altijd bij de kledingkasten, maar mijn advies is om te beginnen bij de ruimte waar jij je het meest aan ergert. Begin niet bij de zolder of de schuur/garage. Begin met opruimen op een plek waar je vaak komt zodat je meer kunt genieten van het resultaat, dat geeft motivatie om verder door te pakken.

2.Begin niet gelijk aan een hele ruimte, maar hou het klein. Bijvoorbeeld een gedeelte van je keuken of een gedeelte van je kledingkast/trapkast of iets dergelijks. Want na 2 tot 3 uur opruimen ben je het echt wel zat!

3.Gebruik (verhuis)dozen bij het opruimen. Eén doos voor hier opbergen , één doos voor ergens anders opbergen , één doos voor kringloop/marktplaats . En natuurlijk niet te vergeten een grote vuilniszak voor de spullen die direct weg kunnen.

4.Gebruik in je in kasten zoveel mogelijk dezelfde kledinghangers/dozen/bakken, dit geeft direct een veel rustiger beeld.

5.  Door kledingstukken op de methode van Marie Kondo op te vouwen kan je ruimte besparen in je kasten/lades.

  Ik heb bijvoorbeeld mijn hemdjes klein opgevouwen en in mooie dozen gedaan. Panty’s, maillots, sokken en lingerie ben ik ook anders op        gaan vouwen. En ineens had ik een hele la over in mijn kast.

6.Heb je klusjes die hooguit 5 minuten duren? Doe dit bijvoorbeeld tijdens een reclameblok.

7.En de laatste tip van vandaag: begin niet aan een nieuw project voordat je klaar bent met je huidige


door e500841d10481174b72401110252300c7732e63d 05 jan., 2020
De laatste dag van de kerstvakantie. Heb jij je kerstversiering al weggehaald? Ik ben eerder deze week al begonnen en vandaag de laatste spullen in de doos gedaan. Het gewone leven gaat vanaf morgen weer beginnen… Om het nieuwe jaar goed mee te beginnen heb ik een aantal tips voor het opruimen en bewaren van je kerstversiering. Kun je afscheid nemen van bepaalde kerstspullen? Bekijk wat je allemaal niet hebt gebruikt dit jaar en waar je eventueel afscheid van zou kunnen nemen. Wellicht kun je wat richting kringloop brengen? Zijn er spullen dit jaar kapot gegaan? Is het nog te repareren? Doe dit dan ook gelijk voordat je de kerstspullen definitief opruimt, anders blijft het liggen. Is het niet te repareren? Gooi het weg. Kapotte kerstverlichting kun je het beste naar een milieustraat bij jou in de buurt brengen. Maar liefst 80% van de kapotte verlichting kan worden gerecycled. Kapotte glazen kerstballen mogen in de rest-container. Niet in de glasbak! Wist je trouwens dat je kapotte (wijn)glazen ook niet in de glasbak mag weggooien? Deze horen ook in de rest-container. Verstandig is wel deze goed te verpakken, zodat je je zelf niet kunt bezeren aan dit glas. Met kapotte kerstballen kun je ook knutselen, mocht je creatief zijn. Deze kun je dus ook prima op zo’n manier recyclen. De kerstboom zelf kun je inleveren bij het tuinafval in de milieustraat of bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Hoe bewaar je je kerstversiering het makkelijkste? Ik werk zelf altijd met meerdere dozen in een grote doos. Maar voor jou kan het wellicht fijner zijn om met plastic bakken te werken, zodat je ziet wat erin zit. Breekbare spullen pak ik goed in. Eventueel in oude kranten of in keukenpapier. Ik heb bijvoorbeeld zelf een aantal kaarsen die ik elk jaar weer neerzet, die vind ik te mooi om te branden. Sommige hebben glitters erop en deze pak ik altijd los van elkaar in, anders hebben de kaarsen zonder glitters die volgend jaar ook! Bewaar lampjes zo veel mogelijk de originele verpakkingen van kerstverlichting. Zo weet je precies welke lichtjes ook buiten gebruikt kunnen worden en welke niet. Gaat de originele verpakking kapot? Voor kleine kerstballen kun je bijvoorbeeld lege eierdozen gebruiken. Voor grotere kerstballen is het vaak veiliger om deze in (plastic)bakken/stevige kartonnen dozen met tussenschotjes te bewaren. Je kunt via internet gemakkelijk dit soort dozen vinden.
Show More
Share by: